‘
Een gebouw als machine’
Op een gegeven moment begonnen wij ons toch wel af te vragen wie nou die man achter de naam Henri was. De Henri Faasdreef in Leidschenveen is vernoemd naar Henry Faas (1926-1990), een bekende politiek journalist van De Volkskrant. Onder het pseudoniem Wandelganger schreef hij in zijn rubriek over gebeurtenissen in de Nederlandse politiek in de jaren zestig en zeventig. Zijn pseudoniem gaf hem meer vrijheid om interpreterend te schrijven. Zijn ironische en sarcastisch getinte stukken maakten hem gevreesd bij de politieke partijen. Een van zijn quotes luidt: ‘Openbaarheid is het noodzakelijke tegengif tegen macht.’ Daarnaast schreef hij een aantal boeken, waaronder ‘Het rode boekje van wandelganger’.
Zoals Henri altijd opzoek was naar onverwachtse verhalen, hebben wij een onverwachte locatie gevonden. Een langgerekte, smalle strook langs het spoor van Leidschenveen. Wij hebben ons zo vrij gevoeld om de locatie op eigen wijze te interpreteren. Rekening houdend met de context en de gebruiker hebben wij onze fantasie losgelaten op deze kansrijke plek. Het project is vernoemd naar Henry zijn pseudoniem: de Wandelganger. Een verwijzing naar de wandelroute die een belangrijke rol speelt in het concept.
Een selectie afbeeldingen vanuit de ruimtelijke verkenning en het stedenbouwkundig plan. De Wandelganger is een bijzonder locatie door de uitmuntende ligging, langgerekte vorm, de nabijheid van het winkelcentrum, mix aan woningen, zorg en parkeren en doordat het andere centrumprojecten aanjaagt.